Thursday, July 5, 2012

PERSATUAN ALUMNI UNTUK APA DAN UNTUK SIAPA??


Masih lagi dengan tajuk yang hampir sama, membangkitkan isu Persatuan Alumni yang tiada kesudahannya. Namun di sini pihak Persatuan Alumni menulis artikel ini bukan untuk menunding jari mana-mana pihak tetapi sekadar ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada penulis artikel sebelum ini  iaitu Tn Haji Azami yang menulis menerusi luahan hati beliau dan keprihatianannya terhadap setiap aktiviti-aktiiti Persatuan Alumni. Penampilan artikel beliau menunjukkan keberanian dan berjaya membangkitkan seribu persoalan demi masa depan Persatuan Alumni sendiri.


Selepas tamat peringkat Diploma atau Ijazah dari Universiti dan kemudian masing-masing sibuk mencari pekerjaan sehinggakan masih ada segelintir Alumni yang terkapai-kapai mencari arah dan ada juga yang kurang bernasib baik tiada arah tuju selepas bergraduat. Manakala ada sesetengahnya pula  hanyut dalam dunia pekerjaan, sibuk mencari rezeki duniawi demi bertapak untuk membina empayar yang kukuh untuk masa depan.  Walhal sehingga terlupa dimana bumi dipijak langgit dijunjung. Mungkin mereka yang masih terkapai-kapai itu terus lupa kerana tidak berpijak dibumi yang nyata dan bagi mereka yang berada di empayar yang tinggi terus mendongak ke langit hingga dibuai mimpi indah. Namun bukan niat penulis untuk menyalahkan sesiapa disini.


Kadang kala kekangan waktu bekerja dan juga waktu bersama keluarga menyebabkan tiada masa untuk melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti berpersatuan. Namun bagi mereka-mereka yang terlupa akan Persatuan Alumni diharapkan artikel ini dapat membawa kembali UPM sebagai dihati mereka walau dimana jua kita berada.  Di UPM juga lah tempat kita menimba ilmu, mengajar erti kehidupan. Pihak Persatuan Alumni mengakui penyertaan Alumni dari generasi baru menyertai program-program dan aktiviti-aktiviti Alumni boleh dibilang dengan jari. Walhal keahlian persatuan mencecah 54 ribu lebih setakat ini. 

Selaku Persatuan Alumni UPM, kami juga berharap dan akan sentiasa bekerja keras agar dapat mengubah senario hala tuju agar sentiasa relevan pada semua ahli hinga ke akhir hayat. Penulis percaya beberapa langkah baru yang telah diambil bermula sesi tahun ini sekurang-kurangnya dapat meningkatkan penyertaan alumni UPM. Dimana dengan penstrukturan semula sekretariat persatuan iaitu dengan kemasukan beberapa staff tetap dan Pengurus Persatuan dapat merakyatkan lagi Alumni dalam semua acara.

Pucuk pimpinan Persatuan Alumni kali ini akan menggalakkan  aktiviti-aktiviti seperti reunion (perjumpaan semula) secara berperingkat-peringkat mengikut tahun graduat atau sebagainya. Persatuan kini sedang giat mencari dan melantik wakil-wakil Alumni yang sanggup menjalankan kerja-kerja amal secara sukarela mengikut tahun graduan masing-masing sebagai agen atau pengedar dalam menyalurkan maklumat dan selaku orang tengah  atau perantara di antara Alumni dan Persatuan. Mereka-mereka yang dipilih ini akan dilantik secara rasmi dengan diberikan sijil penghargaan dan sedikit sumbangan khas atas kerja-kerja amal yang mereka lakukan seperti menjemput rakan-rakan Alumni lain seangkatan untuk sama-sama menghadiri setiap majlis yang diadakan oleh Persatuan Alumni demi menyemarakkan lagi perasaan Cintakan UPM. Atas inisiatif Alumni sebegini perlulah dihargai dan diikhtiraf dengan memberikan cenderahati atau sebagai.


Namun apa yang masih dibimbangkan penulis, walau sebesar mana caranya dan pelbagai kaedah serta strategik yang diguna pakai, masih jua tidak bermakna jika tiada penglibatan dan perasaan Cintakan UPM ditunjukkan dari kalangan Alumni kita sendiri. Bak kata pepatah bagai mencurah air di daun keladi.Di harapkan Alumni generasi baru kini dapat membuka mata seluas-luasnya dan menyumbangkan tenaga dengan menghadiri di setiap program yang diadakan. Dengan ini Alumni sedar akan kewujudan dan peranan serta fungsi yang dimainkan oleh Persatuan Alumni kepada mereka kelak. 

Semoga catatan balas ini, diharapkan mendapat sedikit maklumbalas dan kesedaran yang positif dari kalangan Alumni yang membaca artikel ini. Semoga setiap pertemuan dibumi Serdang UPM  dapat mengeratkan lagi jalinan kasih sayang dan menjalin sentuhan hati berpanjangan. Marilah kita selaku Alumni UPM beramai-ramai buktikan yang Alumni UPM, Alumni yang Prihatin dan Penyanyang kepada Universiti Pertanian / Putra Malaysia. Amin….Created By :  Along :)  ‘Alumni 2006

No comments: