Wednesday, June 13, 2012

PERSATUAN ALUMNI UPM SIAPA PUNYA??


         Semasa menghadiri Syarahan Perdana Yayasan Pak Rashid anjuran Pusat Alumni dengan kerjasama Persatuan Alumni UPM yang di sampaikan oleh Yang Berbahagia Tan Sri Datuk Arshad bin Ayob, seorang sahabat telah memberi komen yang menarik mengenai kehadiran peserta. Dewan Auditorum Fakulti Kejuruteraan Pertanian tidak penuh. 
Mengapa tidak penuh ??? dan mengapa yang hadir kebanyakan Alumni Pertanian ???, mana perginya ahli Fakulti lain dan Alumni Fakulti lain???.

          Empat belas hari kemudian Mesyuarat Agung Persatuan Alumni telah diadakan pada 21 April 2012. Lagi sekali hanya 30 orang Alumni yang hadir kebanyakan mereka lulusan pertanian. Mengapakah Alumni lain tidak hadir???. Adakah mereka tidak ada ingatan dan perasaan  kasih sayang terhadap alma matter mereka sehingga mereka lupa tempat yang pernah mencurahkan ilmu kepada mereka sehingga mereka menjadi insan pandai yang berilmu. Tidakkah boleh mereka berkorban sedikit masa untuk Persatuan Alumni.

Antara Alumni yang hadir ketika Mesyuarat Agung Persatuan baru-baru iniHadirin khusyuk mendengar perbincangan ketika forum 


           Persoalan ini terus bermain dibenak mereka yang perihatin. Mengapa kebanyakan aktiviti Persatuan Alumni disertai hanya sedikit ahli dan kebanyakan mereka adalah dari fakulti pertanian atau lulusan pertanian sama ada dari Kolej Pertanian dan Universiti Pertanian. Dimanakah bekas pelajar fakulti lain yang ada lebih 16 semuanya di UPM yang sekarang telah dikenali sebagai Universiti Putera Malaysia. Berdasarkan rekod bahawa ahli Persatuan Alumni UPM sekarang berjumlah anggaran melebihi 54,000 orang. Bukankah mereka semua ahli persatuan alumni, mengapa mereka tidak aktif didalam persatuan. Jahilkah mereka mengenai alumni atau tidak berminatkah mereka???.

         Satu perkara yang masih bermain difikiran kita semua ialah apa yang diucapkan oleh En Suhaimee Abu Hassan seorang alumni dan usahawan berjaya juga seorang ahli panel forum semasa mesyuarat Agung PAUPM 21 April 2012 yang lalu. Beliau menegur di atas bilangan kecil kehadiran mesyuarat yang kebanyakan mereka adalah dari aliran pertanian. Beliau menyeru supaya alumni keluar dari kepumpung pertanian dan melihat lebih luas lagi. Glamer dan keagungan pertanian sepatutnya dihadkan dan dibatasi. Walaubagaimanapun Persatuan harus menetapkan agenda baru kerana mereka di fakulti lain seperti kejuruteraan, kedoktoran veterinar, sains, ekologi manusia, bahasa moden, reka bentuk dan senibina,  perubatan dan sains kesihatan, computer, alam sekitar, computer, teknologi makanan, ekonomi dan lain-lain apabila lulus dan bergraduate mereka juga adalah alumni. Mereka harus ditarik untuk aktif di bersama Persatuan Alumni.

Antara panel yang dijemput bersempena Mesyuarat Agong Tahunan 2011-2012. Dari kiri Puan Mona Din, En Rashidi Ishak, Dato Dr. Mohamad Hashim Ahmad Tajudin (Moderator), Prof. Dr. Md. Yusof Husin dan Encik Suhaimee Abu Hassan  sedang memberikan pendapatnya.


    Untuk mendapat penyertaan yang menyeluruh Persatuan Alumni perlu mencari jalan untuk mengenengahkan aktiviti yang boleh menarik minat. Untuk tujuan itu antara lainnya Persatuan bolehlah menubuhkan satu badan pemikir yang ahlinya terdiri dari wakil setiap fakulti. Badan pemikir ini boleh mencadangkan aktiviti-aktiviti baru yang boleh menarik minat penyertaan ramai selain mengekalkan aktiviti tradisi yang boleh ditambahbaik.

          Akhir sekali hebahan dan publisiti sangat perlu dipertingkatkan supaya pelajar semasa dan orang ramai sedar akan kehadiran Persatuan Alumni dan peranan yang dimainkan untuk faedah dan kebaikan Alumni serta masyarakat. Tidak ada makna jika aktiviti yang hebat dijalankan  jika kebanyakan orang tidak mengetahui dan tidak berserta. Oleh itu Mahasiswa UPM perlu dimaklumkan akan kehadiran Persatuan Alumni pada hari pertama mereka menjejakkan kaki ke kampus lagi.Luahan rasa Alumni 74' 
Haji Azami Husin

_____________________________________________________________________

2 comments:

Anonymous said...

Sama2 lah kita membantu dan menyokong Persatuan Alumni UPM!!!

Tunjukkan yg KITA bangga menjadi ALUMNI UPM!!!

Anonymous said...

moga2 berjaya.... tp saya sarankan ia lebih ke arah koperasi alumni... mungkin dgn adanya sedikit wang mereka, maka mereka akan lebih prihatin (mendaftar sejak mula belajar @ bertugas di UPM)... cadangkan Koperasi Alumni UPM... mungkin ia menjadi sehebat koperasi Bank Rakyat.. maaf sekadar memberi pendapat.