Tuesday, January 10, 2012

Distinguished UPM Alumni Lecture Series (DALS): Living The Serdang Story

“SECURITY IN SOCIAL NETWORKING”
15 Disember, 2011- Satu ceramah anjuran Pusat Alumni iaitu Distinguished UPM Alumni Lecture Series (DALS): Living The Serdang Story bertajuk “Security In Social Networking” telah berlangsung di Dewan Kuliah Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat UPM. Ceramah disampaikan oleh YBhg. Lt. Kol. Prof. Dato’ Husin Jazri, Ketua Pegawai Eksekutif Cyber Security Malaysia. Majlis berlangsung pada 10 pagi dan berakhir pada pukul 12.00 tengahari. Acara dimulakan dengan nyanyian Negaraku dan lagu Putra Gemilang diikuti ucapan alu-aluan daripada Dekan Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Prof. Dr. Ramlan Mahmod dan ucapan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar
dan Alumni) UPM, Y.Bhg Prof. Dr. Mohd Fauzi Haji Ramlan,Penceramah jemputan Prof. Dato’ Husin Jazri menekankan keselamatan dalam rangkaian sosial masakini seperti Facebook, Twitter, dan sebagainya sangat penting. Beliau menjelaskan masih ramai diantara kita mudah terpedaya memberikan maklumat peribadi melalui rangkaian sosial ini tanpa memikirkan akibat yang bakal mereka tempuhi.
Beliau juga menunjukkan beberapa kes yang melibatkan penipuan melalui internet yang menjurus kepada kes jenayah seperti rogol, rompakan, bunuh dan sebagainya. Menurut Prof Dato’ Husin ada diantara mereka dengan mudah meluahkan dan mengemaskini status sama ada berbentuk peribadi, kegiatan harian atau pun tugasan pejabat dengan mudah.
Kebanyakan pengguna  tanpa sedar klik ke link yang membawa kepada muat turun dan menyebabkan maklumat peribadi mereka didedahkan. Justeru itu beliau menegaskan agar pengguna sentiasa berhati-hati dan jangan mudah mendedahkan semua maklumat peribadi melalui rangkaian sosial masing-masing. Walaubagaimanapun, beliau tidak menafikan kehadiran jaringan komunikasi ini juga memberi faedah jika ia tidak disalahgunakan.
Ceramah ini memberi banyak initipati yang menarik khususnya kepada golongan pelajar yang sentiasa menggunakan jaringan sosial untuk berkomunikasi dengan rakan-rakan mereka agar sentiasa berwaspada jangan mudah mendedahkan maklumat peribadi sewenang-wenang nya kepada orang yang tidak dikenali. Majlis tamat pada pukul 12.00 tengahari diikuti jamuan ringan untuk hadirin.Penceramah jemputan Prof. Dato Husin Jazri sedang memberikan ceramah
Antara tetamu kehormat yang hadir

No comments: